Meteorittsmykke m/ skinnreim av Campo del Cielo
Lokasjon: Campo del Cielo, Gran Chaco Gualamba, Argentina, ca. 800 km nordvest for Buenos Aires (Lat; 24 grader 39 min syd, Long; 61 grader 44 min vest)
Type/klasse: Jernmeteoritt, Octahedritt (IAB) Og. Viser 3 mm grovt Widmanstätten-mønster.
Falt: 5800 år siden (+/- 200 år).
Funnet: 1576
Historie: Ble første gang funnet i 1576. En spansk guvernør hadde hørt fra indianerne at deres jernredskaper hadde falt fra himmelen. Guvernøren sendte en ekspedisjon med kaptein de Miraval i spissen til området og tok med seg noen jernstykker fra en kjempestein som han kalte ”Meson de Fierro” som betyr ”plater av jern”. Mye tyder på at navnet Campo del Cielo som betyr ”himmelen marker” stammer fra indianerne som mente at jernet kom fra himmelen – forøvrig et perfekt stedsnavn for en meteoritt. Landskapet er tørt, åpent og er et bra sted å finne meteoritter. Neste nedtegnelse om meteoritten kom 200 år senere i 1770 årene. Spanjolene trodde først at dette kunne dreie seg om sølvårer, men fant fort ut at dette var jern. En spansk løytnant fant et stykke som han mente veide 14 til 18 tonn. Denne biten kan ha vært ”Meson de Fierro” som mange har etterlyst. I 1992 ble meteoritthandler Robert Haag arrestert av Argentinske myndigheter for å frakte en 37 tonns stor meteoritt ut av landet. Han hadde kjøpt den av en lokal person som mente å ha eierett til denne. Denne meteoritten er fortsatt i Argentina.
Kratere: De største Campo del Cielo meteoritter er funnet i og rundt mange kratre i sydvestre del av fallområdet. Det største krateret er 78 ganger 65 meter og det er funnet 12 kratre totalt.
Kjemi: Kamacitt – jern/nikkel mineral.
Taenitt og Plessitt – to andre jern/nikkel mineraler. Schreibersitt – sjelden. Troilitt – er funnet sammen med Grafitt og andre silikater.
Diverse: I tillegg til jern består den av 6,68 % Nikkel, 0,43% Kobolt, 0,25% Fosfor og spor av Gallium, Germanium og Iridium.